Hem     Produkter     Kontakt      Köp och leverans villkor   

 

 

Tradition och historia

 

Piñatas har använts i hundratals år i Latin Amerika för att fira speciella tillfällen som födelsedagar och jul.


Det är en mycket stark tradition i alla Latin Amerikanska länder, där alla barn firar sin födelsedag med en ”piñata”. Dessutom har denna tradition under de senaste 50 åren förts vidare över till Nordamerika, där nu ordet "piñata" är ett begrepp och det börjar nu bli förankrat även här.


Det exakta ursprunget till piñatan är väldigt omtvista, men många är överens om att det hade sitt ursprung i Europa sedan urminnes tider. Italien, Spanien, Portugal och Grekland har alla hävdat dess ursprung. Legenden säger att det började helt enkelt som en målad lera kruka dekorerad med färgglada papper och fylld med  godis och mynt.


Den traditionella stjärnformade piñatans design var en del av en tidig ”Posada” representerar JULSTJÄRNAN till att guida de troende i deras sökande efter en fristad. En ”Posada” är en populär spansk/latinsk fest under julen.
Traditionen spred sig till den nya världen och blomstrade. Hantverkare skapade djur och andra piñata mönster för att glädja barnen på fester och ge underhållande aktiviteter för unga och gamla.


Trots att användandet av en piñata på ett barns födelsedag är mycket mer av en tradition bland de latinamerikanska länderna så är det roligt att ”spelet” har spridit sig över hela USA ända sedan 1960-talet. Det har ersatt leken "sätta svansen på åsnan". Vår ”dra i pinata” design är för småbarn och föräldrar som gillar denna lugna variant av piñata.

 

Det finns många kreativa idéer på hur man kan använda en piñata, till en födelsedagsfest, semester firande, eller bara som en leksak. Idag så är en piñata inte bara populär till att användas till barnens födelsedagsfest, det tjänar också som festliga dekorationer, ”huvudpresent” och många andra intressanta användningsområden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips om piñata

 

 

Hur gör man?

 Samtida användningar

 Hur man fyller en piñata

Hur gör man en "dra i" piñata

Tradition och historia